Bali

Bali behoeft vermoedelijk voor de bezoekers van deze website geen nadere toelichting. Toch een paar aantekeningen. Voor het overige wordt verwezen naar het enorme aanbod aan boeken en websites over het eiland. Een paar 'facts and figures':

Het Indonesische eiland ligt tussen Java en Lombok en is een zelfstandige provincie. Het is het meest westelijke eiland van de Kleine Soenda Eilanden en meet 5.561 km2. Er wonen 4,2 miljoen mensen. Vanaf 1958 is Denpasar (regentschap Badung) de hoofdstad, daarvoor was dat Singaraja (regentschap Buleleng). Het is in Bali 6 uur later dan in Amsterdam (zomertijd).

Men spreekt naast Balinees vaak ook nog lokale talen, maar de officiële taal die iedereen beheerst is het Bahasa Indonesia. De oorspronkelijke bewoners van Bali, zijn de 'Bali Aga', een hechte gemeenschap.

85 % van de Balinezen is hindoe. Omgeveer 12% is moslim en iets meer dan 1% christen. Er is ook een klein aantal boeddhisten. Het Balinese hindoeïsme is specifiek voor het eiland en heet Hindu Dharma. Het lijkt op het hindoeïsme dat in andere Aziatische landen beleden wordt, maar bevat tal van eigen Balinese (animistische) elementen. De Hindu Dharma bepaalt het leven van de Balinees. Dat is te merken aan de vele huistempels en grotere puri (tempels) en de dagelijkse offers. De Balinese crematiecultuur is wereldberoemd en fascinerend.

De 210 dagen tellende Balinese kalender is leidend. Het Balinese nieuwjaar heet Hari Raya Nyepi (de dag van de stilte). Een dag van meditatie waarbij het openbare leven stil ligt en men binnenshuis blijft. Denpasar Ngurah Rai International Airport is op die dag bijvoorbeeld gesloten en er zijn dan dus geen departures en arrivals mogelijk. De eerstvolgende Nyepi data zijn: 2023 22 maart, en in 2024 11 maart.

Het toerisme op Bali ontstond in de jaren 30, nadat in 1928 door de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij in Denpasar het Bali Hotel was geopend. Vanaf die tijd kwamen ook tal van Europese kunstenaars naar het in hun ogen 'exotische' eiland dat zij 'ontdekten' als inspiratiebron.

In 2013 bezochten zo'n 3,2 miljoen buitenlandse toeristen Bali. Australië leverde het grootste aantal toeristen, nl. 826.388 bezoekers, gevolgd door China (387.533) en Japan (208.116).

De Indische Oceaan in het zuiden trekt surfers van over de hele wereld aan. Er zijn ongekende snorkel- en duikmogelijkheden aan de noord- en oostkust en de Balinese religie en cultuur fascineert velen. De rijstterrassen in het binnenland met hun unieke irrigatiesysteem behoren tot het UNESCO werelderfgoed. De dolfijnen bij Lovina trekken iedere ochtend honderden dolfijnspotters. Dat heeft zijn keerzijde. Met name in het zuiden is het overvol, het verkeer in Denpasar stagneert en de authentieke Balinese cultuur staat onder druk. Ook dient zich een probleem aan door de toenemende behoefte aan drinkwater, electriciteit en bouwgrond. De overheid doet pogingen een en ander in goede banen te leiden, maar slaagt daar niet altijd in.

Eerlijkheidshalve zijn er ook kanttekeningen te plaatsen bij de verstorende werking van het toerisme op het eiland. Ook bij het bouwen en verhuren van villa's in het rustige Noord-Bali. Ook deze dragen bij aan de toenemende behoefte aan water en electra en belasten het rurale leven. De projectontwikkeling is tot nu toe echter nog steeds kleinschalig, terwijl de overheid kritischer kijkt naar de uitgifte van bouwvergunningen. Door het gebrek aan massavertier en de soms tijdrovende verbindingen trekt het noorden voornamelijk rustzoekers aan met respect voor het authentieke karakter. Villa Sarah Nafi past in dit beeld. Huis en tuin zijn gebouwd en aangelegd met respect voor de omgeving en voegen zich daar, door gebruik van Balinese accenten en de schaal, goed in. Waar mogelijk wordt energie bespaard en voor bouw en inrichting werd gebruik gemaakt van lokaal aanbod en materialen. Daarnaast levert de villa in het relatief arme noorden een heel bescheiden bijdrage aan de werkgelegenheid en lokale economie. Ook gasten van huizen als Villa Sarah Nafi kunnen daar hun bijdrage aan leveren. Door niet alleen bij grote supermarkten inkopen te doen maar ook bij kleinere familiewarungs in het landelijk gebied of gebruik te maken van diensten van 'locals'. En verder door respectvol om te gaan met de oorspronkelijke bewoners en bewust om te gaan met electra, water, hergebruik van materialen om de afvalstroom te minimaliseren; kortom doro te streven naar duurzame omgang met cultuur en natuur.

 

 

 

 

 

Pluspunt
  • Adembenemende vergezichten,
  • Temidden van natuur en authentieke cultuur,
  • Uitstekende voorzieningen en verzorging,
  • Prachtig huis omringd door terrasvormige tuin,
  • Accommodatie voor 1 - 4 personen,
  • Zwembad met zeezicht
  • Nieuwe stabiele Wi-Fi infrastructuur
  • Vanaf Euro 475 per week
Plaats
Villa Sarah Nafi
Huidig ​​weer
Huidig ​​weer
31°c
Zonnig